ZAYIFLAMANIN MANTIĞI

Temelde zayıflamanın mantığı basittir. Aldığımız kaloriyi azaltıp harcadığımız kaloriyi arttırdığımızda vücudumuza daha önce fazla enerji alıp depoladığımız kilolardan kurtuluruz. Peki zayıflamak kulağa bu kadar kolay geliyorken neden çoğu zaman aç kaldığımızla kalıp fazla kilolarımızdan kurtulamıyoruz? Aslında bu sorunun yanıtını vermek de çok kolay. Uyguladığımız yanlış, özellikle düşük kalorili diyetler zaten yavaş olan metabolizmalarımızı çalışmaz hale getiriyor. Bunun sonucunda aldığımız kalori fazla olmasa bile tekrar kilo alıyoruz.
Zayıflamak istiyorsak en doğrusu işin uzmanına yani diyetisyene danışıp, bize özel hazırlanacak diyeti uygulamak. Ancak bu noktada zayıflamak isteyen herkesin işine yarayacak püf noktaları da var. Yapabileceğimiz en basit şey yediklerimizi çok azaltmadan, günlük beslenmemizde küçük değişiklikler yapmak ve bol bol su içmek.
Ne kadar kalori aldığımız kadar bu kaloriyi nelerden aldığımız da önemli. Tükettiğimiz kaliteli protein kaynaklarını arttırarak proteinlerin metabolizmamızı çalıştırmasından faydalanırken, zayıflarken kaslarımızdan olmayız, sadece yağ kaybederiz. Kaliteli protein ise başta yumurta olmak üzere et ürünlerinde ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Unutmayalım ki doğada sağlıksız besin yoktur. Burada bize düşen vücudumuza alacağımız besinleri uygun yöntemlerle hazırlayıp enerjilerini arttırmadan tüketmek. Örneğin kızartmalar ya da bol yağ ekleyerek yaptığımız yemekler yerine ızgara, fırında pişirme ya da haşlama yöntemlerinden uygun olanları tercih edebiliriz. Özellikle etleri görünür yağlarından ayırarak tüketmek kaloriyi azaltmanın yanında kalp sağlığımızı da korur. Et eklediğimiz yemeklere ise pişerken fazladan yağ eklememize hiç gerek yok.
Her öğünde mutlaka salataların, çiğ sebzelerin tabağımızın yarısını kaplamasına dikkat edersek ciddi bir kalori tasarrufu yapmış oluruz. Sebzeler yüksek posa içermeleri sebebi ile hem bağırsak hem de kalp sağlığımızı korurken düşük kalorili olmaları ile ağırlık denetimimizi sağlar. Peki dışarıda yediğimiz salatalar için de aynı şey geçerli mi? Bu tamamıyla üzerine eklenen soslara bağlı. Bu nedenle sipariş ettiğiniz sosun içeriğini öğrenebilir gerekirse sosu eklememelerini rica edebilirsiniz.
Aldığımız kalorilerin yakılması ya da vücudumuzun doğru çalışabilmesi için de mutlaka özellikle havalar sıcak iken su tüketimini arttırmak gerekir. Boş kalorileri hayatımızdan çıkarmak istiyorsak en başta şekerli içecekleri buzdolabımızdan çıkarmalıyız. Nasıl olsa sıvı, bir şey olmaz diyerek tükettiklerimiz fazla kilolarımızın sorumlusu olabilir. Bu içecekler yerine hazırlayacağımız şekersiz bitki çayları ile hem sıvı alımımızı arttırıp hem de metabolizmamızı canlandırabiliriz.
Aldığımız kalorileri düzenledikten sonra sıra geldi harcadıklarımıza. Haftada 4-5 gün kendimize ayırdığımız yarım saatlik sürelerde yapacağımız orta ya da hızlı tempolu yürüyüşler ile harcadığımız kalorileri kolayca arttırabiliriz. Yediklerinizi düzenlemediğiniz sürece tek başına spor yapmanın zayıflamada pek bir etki olmuyor, ama genel sağlığınız için ne kadar hareket ederseniz o kadar iyi. Bir de egzersiz ile beraber dengeli beslenmeye çabalarsak hem istediğimiz kiloya kolayca gelir hem de sağlıklı sınırlar içerisinde yaşamımız sürdürürüz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECEDEN HAZIRLANAN YULAF TARİFLERİ

OPTİMAL BESLENME İLKELERİ

KAVANOZDA SALATA