İNSÜLİN DİRENCİNDE BESLENME TEDAVİSİ


- İnsülin direnci tedavisinin temelinde ağırlık kaybı vardır. Uygun diyet ve fiziksel aktivite ile ideal ağırlığınıza ulaşmanız birincil hedefiniz olmalıdır. Her ikisi için de uzman yardımı şart. Ama beslenmede geçerli olan genel kuralları açıklamaya çalıştım.
- Yüksek şeker içeriği olan yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz. Kan şekerinizde dalgalanmalar olmaması gerekir.
- Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında, ızgara, soteleme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Kızartmalardan uzak durunuz.
- Paketli ürünler, hamur işleri ve pastane ürünlerini beslenmenizde minimuma indirmelisiniz. Yüksek yağlı ve işlenmiş besinleri (sakatatlar, şarküteri ürünleri vs. ) tercih etmeyiniz.
- Etleri görünür yağlarından, tavuğu derisinden ayırarak yiyiniz.
- Tüketebiliyorsanız, meyvelerinizi kabukları ile tüketiniz. Meyveler de ölçü önemlidir. 1 porsiyon meyve yerine geçen boyutları öğreniniz.
- Tarçın kullanabilirsiniz.
- Ekmeklerinizi tam tahıllı, çavdar, yulaflı, tam buğday unundan tercih ediniz. Sağlıklı ve yeterli karbonhidrat almanız tatlı krizlerinizi önleyecektir. Ancak sağlıklı da olsa karbonhidrat tüketirken tek başına almamaya çalışın. Yanında mutlaka az miktarda protein ya da yağ grubu bulunsun.
- Glisemik indeksi yüksek besinleri daha düşük olanlar ile değiştiriniz. Örneğin, beyaz pirinç yerine bulgur/ kepekli pirinç/ kinoa/ karabuğday tercih edebilirsiniz.
- Makarnayı kepekli tercih edip az pişirip, soğuk/ ılık şekilde tüketiniz.
- Patatesi haşlanmış ve soğumuş olarak tercih ederseniz kan şekerinizde daha az değişiklik yapacaktır.
- Her öğününüzde mutlaka küçük bir kase de olsa salata, çiğ sebze vs bulundurunuz.
- Yeteri kadar su içmeye özen gösteriniz.
- Haftada minimum 2 gün size önerilen miktar kadar balık tüketiniz.
- Yemek pişirmede bitkisel sıvı yağları (zeytinyağı, ayçiçeği yağı vb) tercih ediniz. Yemeklerinizi az yağlı pişirmeyi alışkanlık haline getiriniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECEDEN HAZIRLANAN YULAF TARİFLERİ

OPTİMAL BESLENME İLKELERİ

KAVANOZDA SALATA