KALP SAĞLIĞINA FAYDALI 15 BESİN
Sağlıklı bir diyet uyguluyorsanız hem kilonuzu hem de kolesterol ve tansiyonunuzu kontrol altında tutarsınız. 3 etkiyi birden göstererek kalp sağlığınıza faydalı olacak besinler;
1- Domates; Uzun süreli kalp sağlığı çalışmalarında, domates tüketiminin kolesterolü düşürdüğü ve kandaki platelet hücrelerinin pıhtılaşmasını önlediği gösterilmiştir. Ayrıca kalp sağlığına faydalı A, C, K vitamini ve potasyum içerir. Salatalarınızda, yemeklerinizde ve atıştırma öğünlerinizde kullanabilirsiniz. Domatesin içerisindeki maddeler pişirme ile çok daha aktif forma geçer. Mevsimindeyken pişmiş domatesi yemeklerinizden eksik etmeyin.
2- Yulaf; Her türlü yemekte ve öğünde kullanabileceğiniz, lezzetlendirebileceğiniz çok işlevsel bir besindir. Özellikle kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü, damarların açık kalmasına yardımcı olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Ancak yulafı işlenmiş ve şeker içeren mısır gevrekleri ile karıştırmayın. Yulaf işlenmemiştir ve tam olarak posa içerir. Pişirerek de tüketebilirsiniz.
3- Patates; Yüksek oranda potasyum içeren patatesi tüketirken enerji ve nişasta da içerdiğini unutmamalısınız. Porsiyon kontrolü önemli,. Aynı zamanda pişirme yönteminize de dikkat etmelisiniz. Kızartma olmamalı. Ancak fırında pişirebilirsiniz, haşlayabilirsiniz. Mümkün olduğunca kabukları ile pişirmeye özen gösterin. Hatta ince kabuklularını seçip, kabuklarıyla bile tüketebilirsiniz.
4- Zeytinyağı; yemeklerinizi zeytinyağı ile pişirmeye başlamak kendiniz için yapacağınız en sağlıklı yatırımlardan biri olacak. Doyamamış yağlar içeren en iyi yağ çeşitlerinden biridir. Kolesterol ve trans yağ içermez. Ama unutmamanız gereken şey, çok hassas bir yağdır. Yakmamalısınız. Hatta mümkün olduğunca çiğ kullanmalı, yemeğe pişmesine yakın eklemelisiniz. Hem kalbinize iyi davranmak hem de sağlıklı yaşlanmak için mutlaka kullanmalısınız.
5- Turunçgiller; C vitamini içerdiklerini zaten biliyoruz. Ama aynı zamanda yüksek oranda antioksidan özellik gösterirler. Çevrelerindeki beyaz kısım yüksek oranda çözünür posa içerir. Bu da hem kolesterolünüzü düşürmede, hem de kalp hastalıklarından korunmada çok önemli işlevleri olduğunu gösterir.
6- Keten tohumu; Bu minik tohumlar kalp sağlığına iyi gelen pek çok biyoaktif bileşik içeriyor. Ayrıca minik olmalarına rağmen yüksek oranda posa içerir. Ara ya da ana öğünlerinizdeki yoğurtlara, salatalara ekleyebilirsiniz.
7- Tam tahıllar; Kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerini azaltırken aynı zamanda da kilo kontrolünüze yardımcı olurlar. Vücudunuzun ana enerji kaynağı olan karbonhidratları sağlarlar. Böylece beyin, kalp ve sinir sistemleriniz çok daha iyi çalışır. Aynı zamanda işlenmiş, rafine karbonhidratlardan uzaklaşırsınız. Beyaz ekmeğinizi tam tahıllıyla değiştirmenin zamanı gelmedi mi?
8- Balık; Hem daha az yağlı olarak protein alımınıza katkıda bulunurlar hem de omega-3 yağ asitleri ile kalp sağlığınızı korur. Son yayınlara göre haftada 2-3 gün balık tüketmelisiniz.
9- Çilek; yaban mersini, ahududu, böğürtlen ve çilek gibi kırmızı- mor meyveler yüksek oranda sağlığa faydalı bileşiklerden oluşur. Vücudunuzdaki zararlı maddeler ile savaşır. Yakın tarihli bir çalışmada bu meyveleri sıklıkla tüketen kadınların kalp krizi geçirme riski %34 daha düşük bulunmuştur. Bu meyvelerden optimum yararlanma için haftada 3 porsiyon beslenmenize ekleyebilirsiniz.
10- Yoğurt; Düzenli yoğurt tüketen bireylerin kalp krizi ve felç geçirme riski daha düşük bulunmuştur. Ayrıca kalsiyum sağladığı için diş yapınızı da güçlendirir. son yapılan çalışmalarda diş sağlığı ile kalp sağlığı arasında bağlantı bulunmuştur.
11- Ispanak; Son bulgulara göre kalp krizi riskinizi azaltır. Çeşitli olumsuz etkilere karşı kalbinizin savunmasını güçlendirir. K ve A vitamini içerir. Haftada 2-3öğünde ıspanak ve ıspanak benzeri yeşil yapraklılara yer vermelisiniz.
12- Yağlı tohumlar; Ceviz, badem, fındık mutlaka beslenmenizin bir parçası olmalı. Kanınızın pıhtılaşmasını düzenler, damarlarının platelet ile dolmasını engeller. Kötü kolesterolünüzü düşürür. Ayrıca atıştırmalık isteğinizi baskılar.
13- Sarımsak; Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonu dengeler. Kalp sağlığınızı ve bağışıklığınızı güçlendirir. Yemeklerinizde, salatalarınızda, yoğurtlarınızda kullanabilirsiniz.
14- Chia tohumu; Hem çok yüksek posa hem de omega-3 içermesi ile en sağlıklı tohumlardan biridir. Kan basıncını düşürür, kan şekerini düzenler, metabolizmanızı çalıştırır. Ayrıca sıvı ile birleşince jelleşmeye başlar. Bu sebeple uzun süre tokluk sağlar. Günlük maksimum 2 yemek kaşığı tüketebileceğinizi unutmayın. Yoğurtlarınıza, içeceklerinize, salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Fakat bazı ilaçlar ile etkileşimi mevcut, kullanmadan önce doktor ya da diyetisyeninize danışınız.
15- Elma; Her gün tüketeceğiniz bir elma kolesterol seviyelerinizin düşmesine faydalı olacak. Özellikle de kabukları ile beraber tüketmeniz yüksek oranda antioksidan almanızı da sağlayacak.
Yorumlar
Yorum Gönder