KANSER VE BESLENME
Günümüzde bilimsel kanıtlar pek çok hastalığın beslenme ile yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Kanser de bu hastalıkların başında geliyor. Hem vücut ağırlığınız, hem yağ yüzdeniz hem de beslenme şekliniz kansere yakalanma ihtimalinizi belirliyor.
* Meme, sindirim sistemi, ürogenital sistem, ağız ve boğaz kanserleri diyetle alınan karsinojenler ve beslenme biçimiyle yakından ilişkilidir. Normal ağırlığında olan bireylere göre obez bireylerde meme, rektum ve kolon kanseri görülme olasılığı fazladır.
* Solunum sistemi kanserlerinin ise %40'ı sigara kaynaklıdır. Yani sadece sigaradan uzaklaşarak bile hastalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
* Kanser riskini arttıran faktörler; sigara, yüksek hızda ağır enfeksiyonlar, yüksek oranda tarım ilacı ve kimyasala maruz kalmak, aşırı alkol tüketimi, radyasyon maruziyeti, çok eşlilik ve düzensiz yaşam, aşırı yağ ve yağlı besin alımı, az taze meyve ve sebze tüketimi, düşük posa tüketimi, olumsuz çalışma koşulları, tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besin tüketimi...
* Kimyasal maddeler, tarım ilaçları, pestisitler topraktan, sudan ve havadan bitki ve hayvanlara geçer. Bu kimyasallar da en çok yağlı dokularda birikir. Bu nedenle özellikle hayvansal kaynaklı besinlerin yağlı etlerini tüketmekten kaçınılmalıdır. Ayrıca fazla yağlı besin tüketimi doğal olarak antioksidan içeriği yüksek besinlerin daha az alınmasında sebep olur.
* Bazı çalışmalar et ve hayvansal protein tüketimi yüksek kişilerin daha fazla kanser türüne yakalandığını göstermiştir. Fakat bu durumun protein mi yoksa yağ alımından mı kaynakladığı açıklanamamıştır. (Deneysel araştırmalar, yağsız hayvansal protein alımının kanser ile bağlantılı olmadığını göstermiştir.)
* Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin bitkisel sıvı yağlar çok çabuk okside olurlar. Okside olmuş maddeler ise DNA bozulması ve bağışıklık hücrelerinin yıpranmasına neden olur. Bu da kanser riskini artırır.
* Yeterli A vitamini tüketiminin solunum, yemek borusu, idrar yolları, mide, prostat, akciğer ve kolon kanseri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Sigara içen kişilerin ise daha fazla A vitamini almasında fayda var. Yeşil ve sarı renkli sebze ve meyveler A vitamininin önemli kaynağıdır.
* C vitamini ise vücuda giren pek çok kimyasal toksin ile savaşır. Bu nedenle yaşadığı veya çalıştığı ortamda kimyasala maruz kalanlar ve sigara içenler daha fazla C vitamini tüketmelidir.
* E vitamini toksik maddelerin etkisini azaltır, yağların oksidasyonunu ve hücrelerin tahrip olmasını önler.
* D vitamini yetersizliği de kemik kanserleri ile ilişkili bulunmuştur.
Yorumlar
Yorum Gönder