ET, YUMURTA, KURUBAKLAGİL GRUBU TÜKETİM ÖNERİLERİ


* Dana, tavuk, kuzu, hindi, balık etleri, yumurta ve kurubaklagiller bu gruptadır. Genel olarak protein içeriği yüksek besinlerden oluşur. Bu gruptaki besinler demir, çinko, fosfor, magnezyum, B2, B6, B12 vitaminlerinden zengindir.
* Kurubaklagillerin protein kalitesini arttırmak için tahıl grubu ile beraber tüketmeliyiz. Yani nohut- bulgur pilavı, kurufasülye- pirinç pilavı gibi ikililer uygun miktarda beraber tüketildiğinde çok sağlıklıdır. Ancak miktar kontrolü yapamıyorsak ağırlık kontrolünü zorlaştırabilir.
* Kurubaklagillerin vitamin ve mineral kaybını önlemek için pişirme suyunu dökmemeliyiz. Gaz yapıcı ögelerin uzaklaşmasını istiyorsanız ıslatıp, bir süre bekletebilirsiniz. Bu suyu dökebilirsiniz.
* Haftada en az 2 kez kurubaklagil tüketimi bitkisel protein almak açısından çok önemli.
* Haftada 2-3 kez balık tüketilmesi Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerinden biri.
* Etler ızgara yapılırken damlayan su ile beraber B2, B12, folik asit kaybı olur. Bu nedenle etleri su kaybı olamayacak şekilde pişirmeliyiz.
* Etlerin çok yüksek sıcaklıkta, ızgara üzerinde, aleve çok yakın ve direk tutularak pişirilmesi kanserojen madde oluşumunu arttırır. Bu nedenle etler ve ateş arasında 15 cm mesafe olmalıdır.
* İçerisine et ya da kıyma eklediğiniz yemekleri pişirirken artı yağ eklemenize gerek yok. Tükettiğiniz etlerin görünen yağ ve derilerini ise ayırmalısınız.
* Dondurulmuş etler çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Çözülme buzdolabının alt rafında yapılmalıdır. Çözdürülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.
* Demir içeriği yüksek besinler ile çay, kahve tüketimi arasında 30-45 dk süre bulunmalıdır. Demir eksikliği görülen bireylerin buna özellikle dikkat etmesi gerekir.
* Yumurta tüketilirken yanında C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi içerisindeki demirin emilimini arttırır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECEDEN HAZIRLANAN YULAF TARİFLERİ

OPTİMAL BESLENME İLKELERİ

KAVANOZDA SALATA