EN ŞEKER KAHVALTI- 14 KASIM DİYABET FARKINDALIK GÜNÜ
1921 yılında insülini bularak diabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig'in doğum yıl dönümü anısına, her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü düzenlenerek, çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. 1991 yılından beri düzenlenen, Dünya Diyabet Günü'ne dünyanın 125 ülkesinden, Uluslararası Diyabet Fedarasyonu üyesi 150'yi aşkın kuruluş katılmaktadır. Ülkemizde de, çeşitli kuruluşlarca diyabet farkındalığı etkinlikleri düzenlenmektedir.
Ben de haftasonu böyle bir etkinlikteydim. "En şeker kahvaltı". Kurulmadan önce dahi, bir topluluk olarak çok güzel işler başaran bir derneğin etkinliğiydi "Tip1 diyabetli çocuklar ve aileleri derneği"
Dernek bu çocukların ve ailelerin hayatın her alanında karşılaşabileceği sorunlara yönelik çözümlerde yanında. Etkinlikte de bu tip sorunlar için bir soru cevap kısmı vardı. Yeni diyabet tanısı almış çocukların ve ailelerinin kafasında çok fazla soru oluyor, bir anda ortaya çıktığı için bir uyum süreci gerektiriyor. Bunun için önlerinde kendileri ile aynı sorunları yaşamış örneklerden bilgi almak hepsi için önemli. Bu tip etkinliklerin artmasının bir faydası da bu olacak. Ayrıca etkinlikte "karbonhidrat sayımı" metodu ile çocukların diğer çocuklardan farkı olmaksızın yemek yiyebileceklerinin üzerinde duruldu. Bu metodu uygulamak için bir dizi eğitimden geçiliyor. Hastanelerin endokrin servislerinde doktor ve diyetisyen iş birliğinde öğrenebilirsiniz. Dr. Dyt. Nesil Gören Atalay da bu yöntemi kendi danışanlarında başarıyla uyguluyor. Çok beğenerek takip ettiğimiz bir diyetisyendi, tanışma fırsatı da bulduk.
Yazının bundan sonraki kısmında da Tip 2 Diyabet riskini azalttığı ve arttırdığı kanıtlanan etmenlerden bahsedeceğim. (kesin, mümkün, muhteme, yetersiz şeklindeki kanıtları 1., 2., 3., 4. derece şeklinde numaralandırdım.
* Tip 2 diyabet riskini azaltan etmenler,
1. düzey; hafif şişman ve şişman bireylerde ağırlık kaybı ve fiziksel aktivite
2. düzey; diyetteki posa miktarını arttırmak
3. düzey; omega-3 yağ asitlerinin yeterli tüketimi, düşük glisemik indekli besin tüketimi, kadınlar için emzirme
4. düzey; yeterli E vitamini, krom, magnezyum alımı ve az alkol tüketimi
* Tip 2 Diyabet riskini arttıran etmenler,
1. düzey; Hafif şişmanlık, şişmanlık, karın bölgesinde (abdominal) şişmanlık, hareketsiz yaşam
2. düzey; doymuş yağ tüketimi, anne karnında (intrauterin) yetersiz büyüme
3. düzey; fazla yağ tüketimi ve trans yağ tüketimi
4. düzey; fazla alkol tüketimi
Yorumlar
Yorum Gönder