D VİTAMİNİ


Vitamin D, kolesterolden üretilen yağda çözünen bir vitamindir. İnsanlarda D vitamini güneş ışığındaki ultraviole etki ile deride sentezlenir veya bu yeterli değil ise dışarıdan destek olarak alınır. Bu iki form da inaktiftir. Etki gösterebilmeleri için böbrekte veya karaciğerde aktif forma dönüştürülmeleri gerekir.
Çok çeşitli işlevlerde bulunmasından dolayı son zamanlarda hormon gibi vitamin olarak anılmaktadır.
* Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve çinko metabolizmasında etkilidir. Bu minerallerin çok daha etkin kullanılması ve emilmesi için D vitamini gereklidir.
*D vitamini denince akla öncelikle kemik sağlığı, raşitizim, osteomalazi geliyor. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar D vitamininin kanserden korunma, bağışıklığın düzenlenmesi, psikolojik durumun iyileşmesi gibi pek çok konuda etkili olduğunu gösteriyor.
*D vitamini yeterli seviyede olan kişilerde kemik kırıkları çok daha az gelişiyor. Özellikle kemik kırıklarına çok yatkın olan yaşlı bireyler ve sporcuların kan seviyelerini düzenli kontrol ettirmeleri önemli.
*Bağışıklık sisteminin kilit hücreleri olan akyuvarların çalışmasında da D vitamini etkilidir.
*D vitamini hücre bölünmelerinde ve farklılaşmalarında etkilidir. Yeterli D vitaminin kontrolsüz hücre çoğalmalarında ve kanserde koruyucu olacağı gösterilmiştir.
* Vücutta aktif olan D vitamini insülin salgılanmasını uyarır, kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir. Diyabetli bireylerin, diyabete yatkınlığı olanların ve kan şekerinde dalgalanmalar olan bireylerin yeterli D vitamini alması gerekir.
* Bebekler için günlük 400 ünite, çocuklar için 600 ünite, yetişkinler için 800 ünite D vitamini önerilmektedir. Bunlar genel toplum önerileridir. Gerektiği durumlarda üzerine çıkılabilir.
*Obez bireylerde yağ tutulumunun artmasından dolayı, hücrelerden dolaşıma geçiş zorlaşır. Bu nedenle gereksinme artar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECEDEN HAZIRLANAN YULAF TARİFLERİ

OPTİMAL BESLENME İLKELERİ

KAVANOZDA SALATA