SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİM ÖNERİLERİ


Süt, yoğurt, kefir, peynir, dondurma bu gruptaki besinlerdir. Vücudumuz için gerekli kalsiyum ve B2 vitamininin en iyi kaynaklarıdır. Kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum süt ve süt ürünleri tüketilmediği taktirde yeterli sağlanamaz. Ayrıca protein, fosfor, B12 ve A vitamininden de zengindir. Genel olarak tüketilmesi önerilen miktarlar yetişkinler için 2 porsiyon, gebe/ emzikli/ çocuk ve gençler için ise 3-4 porsiyondur. Yağ ve kolesterol alımını kısıtlaması gereken bireyler az yağlı türevlerini tercih edebilir. Süt sindiriminde sorun yaşadığını düşünen bireyler yoğurt veya kefir gibi mayalanmış türevlerini tüketebilirler. Alerji veya intolerans durumunda ise bitkisel sütler kullanılabilir.

* Çiğ, açık süt ve çiğ sütten yapılmış peynirler tercih edilmemelidir. Pastörize veya UHT süt tercih edilmelidir. (Çiğ sütün ısıl işleme uğradığında besin değerinde azalma olmadığı çalışmalar ile gösterilmiştir)
* Yoğurdun yeşilimsi suyu B2 vitamini yönünden çok zengindir. Kesinlikle atılmamalıdır. Çeşitli yemeklerde ve soslarda değerlendirilebilir.
* Sütlü tatlılar pişirilirken şekerin önce eklenmesi protein kaybına sebep olur. Bu nedenle şeker karışıma ocaktan indirilmeden hemen önce eklenmelidir.
* Et ve türevleri ile süt ürünleri tüketilmez gibi bir yargı var (demir ve kalsiyumun etkileşime girdiği düşünüldüğü için). Yapılan çalışmalar göstermiştir ki bu iki mineral çok yüksek miktarlarda (takviye şeklinde) alınmadığı sürece birbirlerini etkilemiyorlar. Bu nedenle demir yetersizliği gibi bir durumunuz yoksa, takviye kullanmıyorsanız et ürünlerinin yanında süt ürünleri tüketmenizde bir sakınca yok.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECEDEN HAZIRLANAN YULAF TARİFLERİ

OPTİMAL BESLENME İLKELERİ

KAVANOZDA SALATA