CİLT SAĞLIĞINDA ETKİLİ 5 VİTAMİN

C VİTAMİNİ
Anti- Aging (yaşlanma karşıtı) cilt bakımında anahtar vitaminlerden biridir. Sadece vücutta açığa çıkan serbest radikalleri yok etmekle kalmaz, aynı zamanda ciltte oluşan yorgunluk ve gerginlikle de savaşır. Düzensiz olan cilt tonunda düzelmeler görülür, cilde parlaklık katar. En iyi C vitamini kaynakları turunçgiller, maydanoz, yeşil ve kırmızı biber, kuşburnu, çilek gibi taze meyve ve sebzelerdir. Bu besinleri her gün düzenli ve en az işlenmiş şekilde tüketmek önemli. En az işlenmiş şekilde çünkü C vitamini en hassas vitamin. Isıyla, havayla, metallerle temasta %100 e varan oranda kayıplar olabiliyor.

A VİTAMİNİ
Bu vitamini neredeyse tüm akne karşıtı kremlerde ve ilaçlarda retinol adıyla bulabilirsiniz. Avitamini cilt hücrelerini yenilenmek için zorlar. Bu sayede cildiniz yenilenir, canlanır ve sıkılaşır. Kırışıklıklarınızın azalmasında da etkilidir. Havuç, kayısı, kavun, koyu yeşil yapraklı sebzeler bu vitaminin zengin olduğu besinlerdir.

D VİTAMİNİ
D vitaminin kaynağı besinler değil cildimiz. Güneş ışınları yardımıyla derimizde üretilir. Sağlıklı bir cilde sahip olmamız yeterli D vitamini seviyelerimizin olması için de çok önemli. Yeterli D vitamini de cildimizin elastikiyetini arttırır, akneleri en aza indirir, kolajen üretimini teşvik eder ve koyu lekelerin görünümünü hafifletir.

E VİTAMİNİ
Cildinizin nemini korumak için gereken en önemli vitaminlerden biri. Antioksidan vitaminlerden biri olduğu için cildinizi serbest radikallerden korur ve verdikleri hasarları onarır. Düzenli olarak E vitamininden zengin besinler ile beslendiğimizde cildimizin yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşur. Bu besinler yağlı tohumlar (badem, fındık, fıstık vs), bitkisel yağlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve avokadodur.

K VİTAMİNİ
Göz altı morluklarından şikayetçi olanlar için ise K vitamini olmazsa olmaz. (K vitamini kanın pıhtılaşmasında görevlidir ve düzgün kan akışı sağlar. Göz altı morluklarının oluşma sebeplerinden biri de dolaşım bozukluğudur. ) Aynı zamanda cildin korunmasında görevlidir. Ispanak, brokoli, kuşkonmaz, marul, Brüksel lahanası gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler en önemli K vitamini kaynağıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECEDEN HAZIRLANAN YULAF TARİFLERİ

OPTİMAL BESLENME İLKELERİ

KAVANOZDA SALATA