UYKU APNESİ


Sabahları yataktan sanki hiç uyumamış gibi kalkıyorsanız, gün içinde iş ya da okuldan kaçıp uyuma isteğiniz varsa, çevrenize ve yaşananlara konsantre olamayacak kadar yorgun hissediyorsanız hem uyku hem de beslenme kalitenizi gözden geçirmenin vakti gelmiş demektir. Geceleri deliksiz uyuduğunuzu düşünseniz de uyku sırasında sizin fark etmediğiniz nefes alma güçlükleri yaşıyor olabilirsiniz. Bu tip nefes duraklamaları sık sık uyanmanıza ve uyku sırasında boğulma hissine sebep olabilir. Bunun teşhisi için uyku merkezlerinden yardım alabilirsiniz.

Obezitenin pek çok hastalığa ve sendroma yol açabileceği çalışmalarla kanıtlandı. Tüm dünyanın ve sağlık örgütlerinin kabul ettiği gerçek şu ki dünyanın en hızlı yayılan hastalığı obezite. Yapılan bir çalışmada uyku apnesi olan her 4 kişiden 3 ünde fazla kilo problemi olduğu gösterilmiştir. Obezitenin yanında uyku apnesine eşlik eden en önemli problem kalp damar hastalıkları ve hipertansiyondur.

Uyku apnesi ve uyku bozukluğu yakınmalarını ortadan kaldırmanın olmazsa olmazı beslenme ve yaşam tarzı değişikliğidir. Vücut ağırlığınızı ve yağ oranınızı sağlıklı ve ideal olana getirmek uyku bozukluklarınızın önemli ölçüde azalmasına sebep olur. Size uygun hazırlanmış sağlıklı bir diyet ve uygun egzersiz programı ile bunu başarabilirsiniz. Vücut kas kütlenizi korumak ya da arttırmak ve yağ oranınızı azaltmak diyetinizin hedefi olmalıdır. Bu nedenle hızlı değil sağlıklı kilo kayıplarını hedeflemelisiniz.
Bazı besinlerin vücutta yorgunluk hissini tetiklediği, çıkardıkları maddeler ile solunumu zorlaştırdığı, uyku düzenini bozduğu gösterilmiştir. Bu besinleri beslenmenizde sınırlı miktarda bulundurmanız tedaviniz açısından önemlidir. Ayrıca vücudun antioksidan savunma sistemini geliştirmeye yönelik beslenme planınızla vücudunuzu rahatlatabilir, sağlıklı uykuya hazırlayabilirsiniz. Uyku bozuklukları ile beraber görülebilecek kalp damar hastalıkları gibi sorunlara yönelik beslenme düzeni ile kaybettiğiniz sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Sağlıklı uyku ve dinlenmiş bir beden sağlıklı vücut ağırlığında olmak ile mümkün. Bunun için de sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirip, uygun beslenme planları ile ideal ağırlığınıza düşmelisiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECEDEN HAZIRLANAN YULAF TARİFLERİ

OPTİMAL BESLENME İLKELERİ

KAVANOZDA SALATA