KANSER RİSKİ DEĞERLENDİRME ANKETİ



1- Daha önce kansere yakalandıysanız veya şu anda kanser durumunuz varsa +2
2- Ailenizde kansere yakalanan varsa +2
3- Kadınsanız- Hiç doğum yapmadıysanız/ bebeğinizi emzirmediyseniz +1
4- Erkekseniz- Ailenizde prostat kanseri olan varsa +1
5- Sigara/ pipo/ nargile içiyorsanız +1
6- Ailenizde, arkadaş çevrenizde, iş ortamınızda sigara içen varsa +0.5
7- Günde 2 şişe bira, 1 kadehten çok diğer alkollü içkileri içiyorsanız +1
8- Hava kirliliği yüksek bir kentte/ bölgede yaşıyorsanız +1
9- Çalışma ortamınızda kimyasal karsinojenlere temasınız varsa +1
10- Beden Kütle İndeksiniz 27 nin üzerindeyse +1
11- Kolesterolünüz, özellikle LDL kolesterolünüz yüksekse +1
12- Kanser yapıcı niteliği olan bir ilaç alıyorsanız +1
13- Her gün yüksek yağlı et türevi besin tüketiyorsanız +1
14- Sıklıkla yağda kızarmış besin tüketiyorsanız +1
15- Her gün pişmiş sebze tüketiyorsanız -1
16- Her gün iyi yıkanmış çiğ sebze tüketiyorsanız -2
17- Her gün kurubaklagiller, ceviz, fındık, badem gibi besinlerden yiyorsanız -1
18- Her gün kepeği ve özü ayrılmamış, işlenmemiş tam tahıllardan tüketiyorsanız -1
19- Her gün iyi yıkanmış çiğ meyve tüketiyorsanız -2
20- Her gün az yağlı veya yağsız süt türevlerinden tüketiyorsanız -1

**Artı veya eksi puanları toplam olarak değerlendiriniz. Kalan puanınız 0 veya altında çıkmış ise DÜŞÜK RİSK, 0-5 arasında ise ORTA RİSK, 5 puanın üzerinde ise YÜKSEK RİSK altındasınız demek.

Risk durumunuzun sonucuna göre beslenmenizde ve yaşam tarzınızda olumlu değişiklikler yapmanız gelecek yıllarınızda sağlığınıza sağlık katacak. Her gün püf noktaları paylaşıyor olacağım, takipte kalın...


**Prof. Dr. Ayşe Baysal, Prof. Dr. Wayne E. Criss, Kanserden Korunmak İçin Beslenme Rehberi, 1999

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECEDEN HAZIRLANAN YULAF TARİFLERİ

OPTİMAL BESLENME İLKELERİ

KAVANOZDA SALATA