KÖTÜ BESLENME ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRMENİN 5 YOLU

Sürekli sağlıksız beslendiğinizden ve kötü alışkanlıklarınızın olmasından, yorgun hissetmekten şikayetçisiniz ama bunları nasıl daha kolay değiştireceğinizi bilmiyor musunuz? Bir yerden başlamanız gerektiğini siz de biliyorsunuz, ama en doğru nokta neresi? Önce nereden başlarsanız daha kolay ilerlersiniz, bu yazıda ipuçlarını bulacaksınız. Bu tavsiyelere uyduğunuzda kendinizi çok daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.

1- KAHVALTI YAPMAYA BAŞLAYIN; Kahvaltı yapmamak zaten başlı başına bedeninizi olumsuz etkiler. 9-10 saatlik açlıkla güne başlama sizde de bedeninizde de gerginliklere yol açar. Ancak yol üzerinde aceleyle atıştırdığınız pastahane poğaçası da size kendinizi hiç iyi hissettirmeyecek. Aksine suçluluk duygusuyla kıvrandıracak. Bunun yerine sadece 10 dakika önce uyanarak çok basit ama sağlıklı kahvaltılar hazırlayabilirsiniz. Hatta bu hazırlığı akşam yatmadan önce yapabilirsiniz. Sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlamak gün içinde çok daha doğru karar almanızı sağlayacak. Peynir, yumurta, mevsim sebzeleri, tam tahıllı ekmek, zeytin içeren klasik bir kahvaltı ya da yulaf, süt, meyve, ceviz ya da badem içeren bir karışım olabilir. Hiç zamanım yok diyorsanız peynirli ve sebzeli bir sandviç de hazırlayabilirsiniz.
2- KAFEİNİ SINIRLAYIN; Gün içinde sürekli dinç ve uyanık kalmak için içtiğiniz yoğun, sert kahveler bir noktada işe yaramaz hale gelebilir. Daha kötüsü kendinizi daha yorgun hissetmenize sebep olabilir. Pek çok insan "Su içmiyorum, ama kahve, çay içiyorum onun yerine" der. Vahim olan ise suyun yerine geçen hiçbir içecek yok. Hatta ne kadar kahve, çay içiyorsanız o kadar fazla su içmeniz gerekir. Çünkü kafein vücuttan fazla su atılmasına sebep olur. Bu nedenle bir süre kafeinli içecekleri günde 3-4 bardak ile sınırlayın, çok koyu olmamasına özen gösterin. Daha fazla su içmeye özen gösterin. Kendinizi çok daha dinç hissedeceksiniz.
3- ÖĞLE YEMEĞİNİZİ YANINIZDA TAŞIYIN; Çalışan kişilerin en büyük problemi sürekli dışarıdan beslenmek. İş yerinizin çevresinde sağlıklı yemeğe ulaşabiliyorsanız bu sizin için problem olmayabilir. Ancak çevrenizde bulabildikleriniz fast-food restoranlar, hamur işleri ile sınırlıysa öğle yemeğinizi yanınızda getirmenizde fayda var. İş yerinizde buzdolabı ve ısıtmak için bir de fırın varsa sizden şanslısı yok. Evde yaptığınız sebze yemekleri, sağlıklı sandviçler, sağlıklı dürümler, salataları iş yerinize kolayca götürebilirsiniz.
4- DAHA FAZLA SEBZE VE MEYVE TÜKETİN; Siz de meyve tüketmekten kaçınıp soluğu tatlıda alanlardan mısınız? Antioksidanlardan zengin beslenme mutlu ve uzun yaşamın sırrı. Rengarenk meyve sebzeleri beslenmenize katarak aldığınız antioksidan miktarını arttırabilirsiniz. Sağlık otoriteleri en az günde 5 porsiyon meyve-sebze öneriyor. Sabah, öğle ve akşam öğünlerinizde sebze yemeği, salata ya da söğüş sebze bulunabilir. Ara öğünlerinize ekleyeceğiniz 2 tane mevsim meyvesiyle de 5 porsiyonu tamamlayabilirsiniz.
5- EVDE YEMEK PİŞİRİN; Mutfak en güzel terapi alanlarından biri. Ayrıca bedeninize verdiğiniz her besin kıymetli olmalı. Vaktim yok, çok yoğunum, yemek hazırlayamıyorum gibi bahaneleri ben kabul etsem de bedeniniz etmez. Hafta sonundan yemek hazırlıklarınızı yapıp, buzdolabında bekletebilirsiniz. Dışarıdan söylemek yerine dondurulmuş sebzeleri kullanarak yemek hazırlamak çok daha sağlıklı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECEDEN HAZIRLANAN YULAF TARİFLERİ

OPTİMAL BESLENME İLKELERİ

KAVANOZDA SALATA