YENİ YILDA DAHA SAĞLIKLI BİR SİZ İÇİN 5 GÜZEL ALIŞKANLIK;


2016 için çevrenizdeki herkese büyüklü küçüklü hediye alıp, kendinizi sona mı bıraktınız ya da daha kötüsü kendinize hediye alma fikri aklınıza bile gelmedi mi? Öyle somut bir hediyeden bahsetmiyorum aslında. Hepimiz yıl sonlarında yeni yeni kararlar alırız da genelde uygulamada sorun yaşarız. Alacağınız kararlar ve bunu davranışlarınıza yansıtmanız ise hem bedeninize hem de ruhunuza faydalı özellikte olursa en güzel yeni yıl hediyesini kendinize almış olursunuz. Hatta bu kararları arkadaşlarınızla paylaşırsanız ilham kaynakları olabilirsiniz. Şimdiden iyi yıllar hepimize..

* Başlangıç kararınız sağlıklı olmak olsun. Kendinize ve bedeninize zarar verdiğiniz davranışları belirleyin. Bir anda hepsinden kurtulamazsınız. Bu yüzden sakince minik minik adımlarla ilerleyin. Önce günlük, sonra da haftalık hedefleriniz olsun. İyi ya da kötü bir davranışı aralıksız 21 gün (3 hafta) uyguladığınızda alışkanlığınız olur. Yani davranışınız sürdürülür hale gelir.
* Daha önceleri kahvaltı etmiyor olabilirsiniz. İşe ya da okula giderken zor oluyor, hazırlayamıyorum, uykuma yenik düşüyorum, midem bulanıyor gibi bahaneleriniz olabilir. Ama her bir bahane için çözüm üretebilirsiniz. 2016' nın ilk sabahına güzel bir kahvaltıyla başlayın. Vaktinizin olmadığı günler için standart kahvaltı yerine meyve+ süt/ yoğurt+ yulaf gibi alternatifleri tercih edebilirsiniz. Uykunuza yenik düşüyorsanız kahvaltı hazırlığınızı akşamdan yapabilirsiniz. Mideniz bulanıyorsa, kahvaltıda sıvı (çay, kahve, meyve suyu, süt) tüketmeyebilirsiniz. Daha az midenizin bulandığını göreceksiniz.
* Daha fazla hareket edin. Gün içinde kaç saat oturuyorsunuz? diye sorulduğunda uyumadığım her an oturuyorum gibi bir cevabınız varsa büyük sorun var demektir. Düzenli spor yapamıyor ya da spor salonlarından sıkılıyor olabilirsiniz. Ama yürüyüş pek çok insanın yapabileceği bir şey. Eminim ki evinizin çevresinde bunun için uygun park ya da bahçe vardır. Haftada 1 gün 30 dk ile başlayın. Yavaş yavaş arttırın. Mümkün olduğunca az asansör kullanın. Yürüyerek gidebileceğiniz mesafeler için taşıt kullanmayın. Hafta sonlarınızın en eğlenceli aktivitesi ise bisiklet sürmek olabilir.
* Eğer kısıtlayıcı bir sağlık probleminiz yoksa her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Sabah kahvaltılarınızda yeşillikler, domates, salatalık gibi sebzeler, öğle- akşam yemeklerinizde az yağlı sebze yemeği ya da küçük birer kase salatalar mutlaka bulunsun. Ara öğünlerinizde ise taze ya da kuru meyve tüketebilirsiniz.
* Daha çok su için. Kendinize öğün saati gibi su saati belirleyin. Her günü 8-10 bardak su aralığında kapatmaya çalışın. Gazlı içeceklerden, hazır meyve sularından, yüksek şeker ve krema içeren yani aslında besleyici değeri düşük, kalori değeri yüksek uzak durun. İçecek ihtiyacınızı süt, ayran, maden suları, taze sıkılmış meyve-sebze suları, bitki ve meyve çaylarından karşılayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECEDEN HAZIRLANAN YULAF TARİFLERİ

OPTİMAL BESLENME İLKELERİ

KAVANOZDA SALATA