KEFİR VE YARARLARI


Kafkaslarda yaşayan halkların sağlıklı ve uzun yaşamlarının sırrı, gençlik iksiri olarak adlandırılan bir içecektir kefir.
Sütün mayalanması ile elde edilir. Hazır alabileceğiniz gibi evlerinizde de mayalayabilirsiniz. Güvenilir kefir mayalarına üniversitelerin ziraat fakültelerinden ya da marketlerinden ulaşabilirsiniz.
Önceleri sadece keçi sütünden yapılırken şimdi inek sütünden de yapılmaktadır.
Sütü kaynatıp (süt güvenilir bir kaynaktan ise kaynatmadan da olabilir), oda sıcaklığına gelince cam bir kavanoza alın. Kapağını çok sıkı kapatmanıza gerek yok, toz gelmeyecek ama hava alacak şekilde olabilir. Üzerine kefir mayası eklenir ve oda sıcaklığında 8-24 saat bekletilir. Süt yoğunlaştığında/ pıhtılaştığında kefir olmuş demektir. Plastik bir süzgeçle süzerek içebilirsiniz. Karıştırmanız gerektiğinde ise tahta/ plastik kaşık kullanmanız gerekir.
• Sıcak havalarda mayalanma süresini kısa tutun.
• Tek kullanımlık toz mayalar veya çoğalabilen mayalar var. Çoğalabilenleri su/ süt içerisinde buzdolabında kısa süreli (max 1 hafta) saklanabilir. Tekrar kullanmak istediğinizde mayayı biraz ılık sütte bekletip tekrar canlandırabilirsiniz.


KEFİRİN YARARLARI
1- KANSERLE SAVAŞ: fermente besin tüketimi çeşitli tiplerdeki kanser hücrelerini öldürdüğü hayvan çalışmalarında gösterilmiştir. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada düzenli kefir tüketimi ile meme kanseri hücrelerinin büyümesinde durma gözlenmiştir.
2- BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİR: hasta olduğunda antibiyotiklerden önce kefirden destek al ve hastalık belirtilerinin azaldığını gör.
3- BAĞIRSAK PROBLEMLERİNDE KULLAN: sindirim güçlüklerinde rahatlıkla kullanılabilir.
4- LAKTOZ İNTOLERANSI: sütten daha az laktoz içerir ve fermente bir süt ürünü olduğu için sindirimi daha kolaydır.
5- TOKSİN ATIMI: özellikle besinlerden kaynaklanan toksinler üzerinde etkili olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.
6- KEMİK GÜÇLENDİRME: kalsiyum ve magnezyum ile kemik mineral yoğunluğunu güçlendirir. Osteoporozise karşı korur.
7- ALERJİ VE ASTIM: immün sistemi güçlendirmesi ile inflamatuar göstergelerde iyileşmeler sağlar ve alerji ve astımı önler.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECEDEN HAZIRLANAN YULAF TARİFLERİ

OPTİMAL BESLENME İLKELERİ

KAVANOZDA SALATA